vrijdag 19 augustus 2011

tragedie van een aangekondigde dood...

Was de organisatie van Pukkelpop nalatig? Ik durf daar geen uitspraak over doen maar men moet zich wel bezinnen over deze situatie...

Want laten we wel wezen, reeds in de vroege dag had het KMI een oranje waarschuwing voor zwaar onweer aangekondigd. Als organisator van een festival met 60.000 mensen moet je dan toch wel meer op je hoede zijn dan Jan modaal. Nee, dan dien je continue in contact te staan met de weerinstanties die alles nauwgezet in de gaten houden. Persoonlijk had ik vanmorgen de situatie bestudeerd en een verwachting openbaar gebracht via de gekende severe weather site. Het gevaar was duidelijk, er was grote kans in dat gebied voor zware onweersbuien met zeer veel regen , hagel en zware windstoten. De RADAR beelden, welke tegenwoordig gratis op internet te consulteren , toonden in de namiddag een beest van een onweerscel welke richting Hasselt (en dus Kiewit) met celtoppen tot meer dan 13 km!

Deze cel was al een meer dan een uur te volgen en de trekrichting was stabiel. Gezien de potentieel gevaarlijke situatie was dit dé periode om enigszins voorzorgen te nemen want het was toen al zo goed als zeker dat het erg de verkeerde kant op ging voor Pukkelpop. Daarvoor hadden onweersbuien reeds veel miserie veroorzaakt in het centrum van het land.

Het valt me vaker op dat grote instanties en bv dus ook festivals de factor 'weer' maar als bijkomstig behandelen. 9 op 10 keer gaat het goed, zelfs bij hevig onweer, maar het kan niet anders of het loopt een keer volledig mis. Zeker met weerkaarten als vandaag waarbij over het festivalgebied verschillende weerparameters samenkomen en zorgen voor een potentieel moordende cocktail! Ik had op basis van diverse weermodellen gewaarschuwd voor mogelijke windstoten van minstens 100 km/h en lokale wateroverlast. De lucht was immers zeer vochtig en dus konden de buien enorm veel water lossen.

Nee, het wordt dringend tijd dat dergelijke organisaties de factor 'weer' serieus nemen en continue contact opnemen met weerspecialisten. Deze hadden al een uur van te voor de organisatoren kunnen vertellen dat een erg zwaar onweer richting festivalgebied trok. Misschien kon men dan de nodige stappen ondernemen...misschien...

Volgens de burgemeester van Hasselt was er in elk geval geen zwaar onweer voorspeld, hoogstens een paar buien of een 'klein onweer'. Tja...

Dit is zeker niet de eerste keer dat een festival geteisterd wordt door een zwaar onweer met schade en gewonden. Enkele jaren terug was Eurorock in Neerpelt aan de beurt en de lijst kan gerust worden aangevuld door een reeks andere incidenten...

16 opmerkingen:

 1. Continu wordt niet met een 'e' geschreven tenzij het gaat over woordgroepen als "continue verbinding" zoals men ook zegt "slecht weer" en niet "slechte weer"

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @ Anoniem: serieus? Ga je bij zo'n bericht meneer de taal Nazi uithangen? Tsjonge jonge zeg... (of moet ik Tsjonge jongen schrijven van jou?)

  @ Karim: Volledig met de strekking van het bericht eens, alhoewel dit soort dingen toch incidenten zijn en zullen blijven. Helemaal veilig krijg je de zaken natuurlijk toch nooit. Blijft inderdaad wel staan dat er wel meer aandacht mag worden besteed aan de actuele weersituaties door de organisaties van dergelijke evenementen, want zelfs al vallen er dan slachtoffers, dan kun je in elk geval als organisatie zeggen dat je alles hebt gedaan om eventuele incidenten te voorkomen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waarom zou ik bij dit soort bericht niet op de schrijffouten mogen wijzen? Sorry, ik was vergeten dat dit soort berichtgeving heilig is! U gedraagt zich alsof ik de priester corrigeer tijdens een gebedswake, onnozelaar.

  Mooie toepassing van de wet van Godwin trouwens, al na 2 berichten, dàt is pas iets om trots op te zijn beste Leo.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heb je de beelden van de storm en de ravage erna gezien?

  Aan dit soort extreme weersomstandigheden kan je niets doen en daar kan je je niet tegen voorbereiden.

  De organisatie van het festival treft hier absoluut geen schuld.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deels akkoord met wat hier staat. Maar het is evengoed de taak van de mensen die professioneel met "weer" bezig zijn om zelf proactief stappen te nemen en de organisatie te contacteren en te waarschuwen. Dergelijk festival op poten zetten is sowieso al een geschift werk waar je met 1758 dingen tegelijk moet bezig zijn.

  "Ik wist dat het ging gebeuren, maar ik heb niks gezegd omdat niemand mij het gevraagd heeft", da's een ingesteldheid die nu niemand vooruit helpt.

  Waarmee ik niet wil zeggen dat de organisatie zich niét moet informeren hé. Maar stel dat het nu net toevallig dàt is dat ze vergeten zijn, dan is het wel bijzonder spijtig dat niemand die dit wel zag aankomen niet aan de alarmbel getrokken heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tjah,om nu iedereen langs alle hoeken met de vinger als 'schuldige' aansprakelijk te stellen is simpel,vanuit de bureaustoel achter de pc.En daarmee breng je de gevallen slachtoffers ook niet terug,het is te gebeurd.Maar,als ik naar de beelden van de storm kijk dan denk ik dat het nog veel erger had kunnen aflopen!Blikseminslagen en electrocutie bv.
  Feit is dat niemand dit gewild heeft en dat de mensen die het wisten (mensen die vanuit het thuisfront een bericht kregen,personen die met het weer bezig zijn,brandweerlieden en andere hulpdiensten en wisten dat de storm naar pp kwam),de storm totaal verkeerd ingeschat hebben.
  Want,wees nu eerlijk:zoiets hebben wij nog nooit meegemaakt.Ik hoop dat er werk van gemaakt zal worden om tragedie's zoals vandaag in de toekomst uit te sluiten!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Misschien is het inderdaad mogelijk om zo'n bui te zien aankomen, alleen is een uur niks bij een festival met zoveel bezoekers. Wat zou je beslissen in die situatie? ontruimen? het duurt zeker een uur om 60000 mensen van het terrein af te krijgen. Ik heb dit al diverse keren bij een festival gezien, dit is een constante stroom van mensen richting te uitgang. En dan heb je ze ergens in de omgeving rondlopen waar het net zo onveilig is. Daarnaast loop je de kans dat er bij een ontruiming paniek uitbreekt wat misschien nog wel erger is als de bui zelf.

  En wat betreft de vroege code oranje, deze wordt wel vaker gegeven, maar het is toch meestal heel plaatselijk waar de zwaarste buien vallen. Er zou dan regelmatig een festival afgelast moeten worden aan de hand van deze voorspellingen terwijl er vaak achteraf helemaal niets aan de hand is. Ik denk niet dat bezoekers hier blij mee zijn, en al helemaal niet de organisatie die met flinke kosten blijft zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Allemaal goed en wel dat men een weerkaart kan lezen. Maar op een uur tijd kan je geen 60 000 (ja, zestigduizend) mensen ontruimen. Toch niet zonder paniek te zaaien.

  Als je dat toch gaat proberen zijn er kansen gewonden vallen in de massa die kost wat kost de weide wilt afgeraken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Niets op toe te voegen Karim, zeer helder stukje. Zo zie je maar dat de belangen van de organisatie zwaarder wegen dan mensenlevens.

  Verder wil ik ook de nabestaande veel sterkte wensen in deze zware dagen/tijden

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hey Karim,
  emoties overheersen hier. Maar objectief gezien heb je gelijk. Ook het KMI had het over een L-drukgebiedje en niet over 'een warmteonweer'. Vooral het feit dat het op voorhand te zien was op de radar en de trekrichting duidelijk was, de intensiteit en de schade er al waren...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. "Volgens Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine waren er donderdag geen aanwijzingen dat er een dergelijk noodweer op komst was." (bron: http://destandaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110819_050) :o Probeert die nu te voorkomen dat Pukkelpop aansprakelijk wordt gesteld voor de geleden lichamelijke schade?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @ 1ste anoniem: het is niet zozeer dat het niet mag, maar meer dat het nogal bot wordt gebracht. Natuurlijk moet je het zelf weten, maar ik heb sterk de indruk dat ik hier heb te maken met iemand die vanuit een ivoren toren iedereen observeert en bekritiseert, zonder enige voeling te hebben voor de context van de berichtgeving. En voor de duidelijkheid (aangezien je de wet van Godwin aanhaalt): ik wil je niet vergelijken met Nazi's. Mensen (zeurpieten) die altijd aan het mekkeren zijn over taal op het Internet worden in het Engels doorgaans 'grammar nazi' genoemd, en daar bent jij een lichtend voorbeeld van. Geen WO2 referentie dus, lees deze definitie maar eens op de Engelstalige Wiktionary: http://en.wiktionary.org/wiki/grammar_Nazi : A person who habitually corrects or criticizes the language usage of others, especially in situations where it is unnecessary e.g. an informal conversation. Juist ja, dit was dus een 'unnecessary' moment om dat te doen, precies mijn punt.

  @de rest: excuus voor de afdwaling, ik heb mijn punt gemaakt. Sterkte aan alle betrokkenen en nabestaanden.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Is er dan geen enkele weeramateur, weerbureau, of weerinstituut dat een waarschuwend telefoontje aan de organisatie van Pukkelpop heeft gedaan?
  De organisatie zou inderdaad de factor weer meer in het oog moeten houden maar kan dit omwille van de 1001 andere dingen uit het oog verloren zijn. Marco
  Verder denk ik dat het inderdaad moeilijk is om 60.000 mensen in een uur te evacueren, maar zeker niet onmogelijk. Het volstaat om de tenten en de omgeving van tenten, bomen vrij te maken en optredens te staken voor een 2tal uren. Mensen kunnen dan naar hun camping terugkeren of in openlucht wachten terwijl er nog muziek wordt gespeeld. Naast dit alternatief zou je kunnen denken aan stevigere constructies/tenten, sommige tenten waren immers wel opgewassen tegen stevige rukwinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Misschien kan er als oplossing tegen noodweer op de festivals 1 of meerdere extra schuiltenten rechtzetten.Van het type waaruit de zijwanden uit hard plastic bestaan.En die enkel tijdens noodweer gebruikt mogen worden.Maar ja,wie wil er nu extra investeren in tenten die op zich niets opbrengen tijdens goed weer,die ook gehuurd,geplaatst en afgebroken moeten worden en die een grote hap van de beschikbare oppervlakte van het festival in beslag nemen...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. ik heb als gepassioneerde zeiler al vaker opgemerkt dat de waarschuwingen van de KNMI vaak milder uitvallen dan de realiteit, terwijl het uit veiligheidsoverwegingen andersom zou moeten zijn.

  het lijkt alsof er idd een (commercieel?) interesse is om vooral geen zwaar weer te voorspellen, omdat het natuurlijk net op een andere plek kan losbarsten of toch weer oplost en dan zien de (weer)instanties zich geconfronteerd met kritiek van de organisatoren en horeca, die financieel verlies hebben geleden.

  maar laten we niet vergeten dat voor onze eigen veiligheid vooral wij ZELF verantwoordelijk zijn. wees je ervan bewust dat je in welke vorm dan ook risico loopt wanneer je met 60.000 mensen op een wijland zit!
  zoals al iemand terecht heeft opgemerkt: als je had willen evacueren binnen een uur waren er misschien puur door de mensenmassa en evtl. paniek nog meer slachtoffers gevallen dan door het onweer zelf!

  en met betrekking tot het weer.....
  er zijn zoveel bronnen op internet tegenwoordig. als je erop uit gaat, check dan even wat je te wachten staat en denk er even over na wat dat kan betekenen.
  gr. jan

  BeantwoordenVerwijderen
 16. vraag het eens aan iemand die iets van elektriciteit afweet. 20000 lichamen van 37°C bijeen + een boel stroomgeneratoren + Geluidgolven dit levert samen een aantrekkingspool uitgedruk in duizenden watt energie zodat je zo'n onweer precies op je kop krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen