Weerkaartbespreking op zondag - zomer niet in zicht

Weinig spectaculairs te vertellen vandaag over het weer komende week. Hoofdrolspeler blijft nog steeds een hoogtetrog over onze regio en Centraal-Europa en dit blijft vrijwel zo de ganse week lang. Aan de grond is er weinig structuur te zien op de weerkaarten met doorgaans een vlak en uitgestrekt continentaal lagedrukgebied en een Azorenhoog op de plaats waar men het kan verwachten, bij de Azoren dus. Geen uitstapjes van dit hoog richting onze streken, laat staan richting Scandinavië. Zolang dit niet gebeurt kan het nooit hoogzomer worden natuurlijk.

Nee, wij bevinden ons doorgaans langs de oostflank van eventuele uitlopers van het hogedrukgebied en krijgen dus wind uit meestal noordelijke richtingen. Dit merken we goed aan de verwachte maxima deze week. Blij mogen we zijn als er al eens een 20 graden uit de bus valt, zoals vandaag. Vaak moeten we het helaas stellen met maxima rond 18 à 19 graden. Normaal krijgen we deze periode van het jaar makkelijk 22 à 23 graden.

Door de nabijheid van de trog in de hoogte en de aanwezigheid van kleine lagedrukgebiedjes aan de grond moeten we elke dag rekening houden met wat buien links en rechts. Tot woensdag zal het op veel plaatsen droog blijven , woensdag lijkt de buienkans wat meer uitgesproken te zijn en naar donderdag en vrijdag is de kans op buien ook vrij groot, vooral in het oosten van het land.

Het komend weekend lijken we iets meer invloed te krijgen van een uitloper van het Azorenhoog, doch erg veel stelt het allemaal niet voor. Maar waarschijnlijk is dat net voldoende om het weekend grotendeels droog te houden, vooral op zondag en naar begin volgende week toe. Dan lijkt het kwik ook enkel graden te winnen en komen we uit op zo'n 21 graden op zondag en misschien wel 22 à 23 graden op maandag..stel je voor!

We zien de evolutie ook in de meerdaagse grafieken. Zo zien we een trage maar gestage stijging gedurende de week van de temperatuur op 500 hPa van -15 à -18 graden begin deze week richting -10 graden tegen het weekend. Dit duidt op iets meer invloed van de Atlantische hogedrukrug of minder invloed van de continentale trog, 't is maar zoals je het wil bekijken. Ook op 850 hPa stijgt het kwik van een onderkoelde 5 à 6 graden actueel naar een krappe meer normale 10 graden in het weekend.

Intussen blijft het temperatuursdeficiet toenemen. Actueel komt de gemiddelde maximumtemperatuur uit bij 20.4 graden, terwijl dat de gemiddelde maximale juli temperatuur 23 graden is. Maar het is ooit nog slechter geweest, in 2000 kwam de gemiddelde dagtemperatuur niet hoger dan een ellendige 18.9 graden...

Kijken we op erg lange termijn, tot de periode van 7 augustus, dan mogen we voorzichtig stellen dat tot dan heen spoor is van hoogzomer. Dit zowel niet bij het Amerikaanse als het Europese weermodel. Beiden geven eerder een gematigd zomerweer aan met temperaturen rond de normale waarden. Het lijkt de dus wel degelijk op dat we stilaan evalueren naar een meer normaal gematigd Belgisch zomerweer, maar geen echte hoogzomer dus, ook niet op langere termijn dus...