Weerkaartbespreking op zondag - enkel dagen warm, maar daarna weer koeler

Juli was ongetwijfeld een maand zoals we deze vrezen van een Belgische wisselvallige zomermaand...om de zoveel jaar hebben we in ons klimaat nu eenmaal prijs met een zomermaand welke nauwelijks aan zomer doet denken. Juli 2011 was dus zo'n maand, met bijna 3 graden te koud gemiddeld en een pak te weinig zonne-uren. Snel op naar de volgende maand dus..en al bij het begin van de maand (maandag) is het al meteen prijs en zullen we niet weten wat we zien....

Maar eerst zondag...de maand sluit af zoals hij veelal geweest is: veelal bewolkt en niet te warm...echter in de loop van de dag is er hoop op wat opklaringen vanaf het westen en met niet veel wind en temperaturen rond 20 graden bij die opklaringen is het meteen een pak aangenamer dan we zaterdag vandaag kennen. Maar dan moeten die opklaringen wel komen, want de aanvoer is eerst nog zwak noordelijk en daarna variabel, terwijl een hogedrukcel over onze streken ligt. Het gevangen vocht in de onderste luchtlagen kan m.a.w geen kant op eb blijft over onze regio hangen. De subsidente van het hogedrukgebied zal daar weinig aan veranderen. Nee, het is wachten tot de stroming kantelt en het vocht uit onze regio wordt geëvacueerd. Dit kan goed en wel zondagnacht gebeuren en zo zullen we maandag , als alles goed gaat, ontwakken bij een stralende zon.



Dit hebben we te danken aan een opbouwende hoogterug op 500 hPa welke vrij snel verloopt en de eerste tekenen zijn op de kaart van maandag al goed zichtbaar nabij het Iberisch Schiereiland en SW-Frankrijk. Intussen is sprake van een trog west van het Europese vasteland.



Op de kaart va dinsdag zien we de rug reeds in volle wasdom met as over Duitsland. De trog nadert intussen gevaarlijk vanaf het westen en aan de voorzijde wordt vanuit het zuiden warme lucht aangevoerd met op 850 hPa temps richting 15° wat op 2m hoogte moet garant staan voor maxima rond 26-27°.

Intussen ontwikkelt zich over Spanje aan de voorzijde van de trog een thermische depressie, een klassieke situatie dus. Nabij deze depressie zullen zich onweerskernen ontwikkelen welke in de zuidwestelijke hoogtestroming richting onze contreien trekken.


Op bovenstaande hoogtekaart van woensdag zien we dat het kwaad reeds geschiedt met de rugas welke al te ver van ons is verwijderd om ons gunstig te beïnvloeden. De hoogtetrog echter is tot oven ons land genaderd en bovendien negatief gaan kantelen. De advectie van warme lucht en PVA zijn dus optimaal oost van deze trog en men mag zich aan enkele felle onweersbuien verwachten nabij en voor deze trog uit. Reeds dinsdagnamiddag ontwikkelen zich onweersbuien over SW-Frankrijk, later west-Frakrijk, en mogelijks dat een enkel exemplaar de weg vindt tot over het westen van ons land. De stroming is echter nog anticyclonaal dan dus dat zal de onweersneiging vast wel tegenwerken.

Woensdag reeds vroeg in de dag trekt dan de thermische depressie voorlangs terwijl ze wordt opgenomen in de depressie bij IJsland. De meeste onstabiliteit vinden we, deze timing volgend, dan over delen van Nederland met daar de meeste kans op felle onweersbuien. Maar uiteraard kan er nog heel wat verschuiven met deze configuratie...


Feit is dat we vanaf donderdag in koelere zeelucht terecht komen al lijkt het er op dat een terugkeer naar de onderkoelde juli-periode niet meer aan de orde is. De stroming is echter duidelijk zuidwest in plaats van noordelijk en dus kan het zelfs bij wisselvallige weerkaarten overdag vlot 20° worden. Donderdag zelfs nog zo'n 22-23°, vrijdag richting 21°. Tijdens het weekend zien we op zee een op gang komende zonale stroming terwijl op land de stroming nog meridionaal is. Op de grondkaarten echter is steeds een uitloper te zien van het Azorenhoog welke ons komend weekend zou beschermen en de meeste buien zou moeten onderdrukken. M.a.w, als deze kaarten waarheid worden krijgen we dan een licht wisselvallig zomerweer met maxima rond 21-22° en een wisselende bewolking met eventueel nog enkele binnenlandse buien...