zaterdag 30 juli 2011

Weerkaartbespreking op zondag - enkel dagen warm, maar daarna weer koeler

Juli was ongetwijfeld een maand zoals we deze vrezen van een Belgische wisselvallige zomermaand...om de zoveel jaar hebben we in ons klimaat nu eenmaal prijs met een zomermaand welke nauwelijks aan zomer doet denken. Juli 2011 was dus zo'n maand, met bijna 3 graden te koud gemiddeld en een pak te weinig zonne-uren. Snel op naar de volgende maand dus..en al bij het begin van de maand (maandag) is het al meteen prijs en zullen we niet weten wat we zien....

Maar eerst zondag...de maand sluit af zoals hij veelal geweest is: veelal bewolkt en niet te warm...echter in de loop van de dag is er hoop op wat opklaringen vanaf het westen en met niet veel wind en temperaturen rond 20 graden bij die opklaringen is het meteen een pak aangenamer dan we zaterdag vandaag kennen. Maar dan moeten die opklaringen wel komen, want de aanvoer is eerst nog zwak noordelijk en daarna variabel, terwijl een hogedrukcel over onze streken ligt. Het gevangen vocht in de onderste luchtlagen kan m.a.w geen kant op eb blijft over onze regio hangen. De subsidente van het hogedrukgebied zal daar weinig aan veranderen. Nee, het is wachten tot de stroming kantelt en het vocht uit onze regio wordt geƫvacueerd. Dit kan goed en wel zondagnacht gebeuren en zo zullen we maandag , als alles goed gaat, ontwakken bij een stralende zon.Dit hebben we te danken aan een opbouwende hoogterug op 500 hPa welke vrij snel verloopt en de eerste tekenen zijn op de kaart van maandag al goed zichtbaar nabij het Iberisch Schiereiland en SW-Frankrijk. Intussen is sprake van een trog west van het Europese vasteland.Op de kaart va dinsdag zien we de rug reeds in volle wasdom met as over Duitsland. De trog nadert intussen gevaarlijk vanaf het westen en aan de voorzijde wordt vanuit het zuiden warme lucht aangevoerd met op 850 hPa temps richting 15° wat op 2m hoogte moet garant staan voor maxima rond 26-27°.

Intussen ontwikkelt zich over Spanje aan de voorzijde van de trog een thermische depressie, een klassieke situatie dus. Nabij deze depressie zullen zich onweerskernen ontwikkelen welke in de zuidwestelijke hoogtestroming richting onze contreien trekken.