donderdag 16 juni 2011

Leve de online weerberichten...of toch niet helemaal?

Op het wereldwijde internet kan en mag zowat iedereen alls verkondigen en doen. Zo ook in de wereld van het weer. Zo zijn er ontelbare sites waar weerberichten verschijnen waarvan geen kat weet welke de bron is of hoe deze weersverwachting tot stand is gekomen. Ook is zelden bekend of de opsteller daar wel bekwaam voor is.

Om nu een voorbeeld te geven van een tekst van de heer Piet Paulusma, in Nederland wel bekend als één van de zovele "weermannen"..

De tekst van vandaag op zijn site luidt...

" Zomerstorm en veel regen

Het komende weekend staat in het teken van een zomerstorm en veel regen. Ik heb al eerder aangegeven dat wij onze eigen moesson zouden krijgen. De meeste regen valt in het weekend met een totaal van ongeveer 30 tot 40 mm. Plaatselijk kan nog meer regen vallen. De regen wordt onderbroken door een paar droge perioden. Wij krijgen in de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag overdag ook nog te maken met een zomerstorm. Zo komt er zaterdag een krachtige tot harde zuidwest tot westenwind te staan. In de kustgebieden en op de Wadden mogelijk storm(achtig), kracht 8 tot mogelijk 9! Zondag staat er een krachtige westenwind. Waarschuwing: ik kom dan ook met een serieuze waarschuwing voor verkeer, watersport en organisaties van buienactiviteiten: in de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag overdag kans op een zomerstorm en (zware) windstoten, veel regen en matig of slecht zicht! "

Ten eerste wordt gewag gemaakt van een nakende "zomerstorm". Als dat woord al zou bestaan, dan nog was het uiteraard flink overroepen want de modellen geven voor zaterdag op de kusten hoogstens een 7 beaufort wat helemaal niet uitzonderlijk veel is. En als het al meer zal zijn, dan wordt het een krappe 8, maar om daar meteen een mogelijke 9 (= stormkracht) van te maken, dat is al te makkelijk.

Ten tweede, waarom spreken van een moesson? Dit is een term welke gebruikt wordt voor een typisch terugkerend klimatologisch circulatiepatroon in bepaalde gebieden van de wereld. Dit zomaar extrapoleren heeft geen zin. En ja, ik weet het, soms wordt gesproken van een Europese moesson, maar als men dat al zou willen doen, dan kan dat enkel in de volle zomer, wanneer het land goed opwarmt en er een persistent gebied van lagedrukgebied delen van het continent bedekken. Maar in feite kan je deze term in Europa niet gebruiken.

Tenslotte, 30 tot 40 mm regen dit weekend. Ook dit heb ik in geen enkel model gezien (het weekend begint bij mij weten zaterdagochtend en eindigt zondagavond). Ja, misschien valt er wel 10 tot 15 liter in het beste geval, maar waarom deze waarden opnieuw verdubbelen of verdrievoudigen?

Dat is nou altijd het probleem met dit soort ongecontroleerde online verwachtingen, het moet allemaal straffer, hoger, spectaculairder...en ja, dan moet je haast naar buiten komen met een "serieuze waarschuwing" (bestaan er andere dan?)....

Een ander groeiend probleem zijn de talrijke websites met weersverwachtingen voor een stand 10-15 dagen vooruit. Je geeft een stad in, maakt niet uit hoe onbekend, en er rolt heus wel een mooie kleurrijke verwachting uit, compleet met icoontjes en al. Wat geen mens weet natuurlijk is dat al deze icoontjes en temperaturen volledig automatisch worden gegenereerd op basis van 1 enkel weermodel, meestal het gekende Amerikaanse model GFS. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de output op deze sites erg onbetrouwbaar is. Ok, voor de eerste dagen is er wel iets mee aan te vangen en kan je voor een snelle blik wel je voordeel halen, maar na dag 5 of zo wordt binnen het model de onzekerheid en foutmarge zo groot dat je al snel zinloze gegevens krijgt. De icoontjes na dag 5 zien er echter even "betrouwbaar" uit als voor de eerste dag, dat maakt het zo verraderlijk...


Tegenwoordig vinden zelfs steeds meer mensen de weg naar online neerslag RADAR beelden en zelfs weermodellen. Op zich een positieve zaak, daar heb ik jaren voor gepleit. Maar er schuilt ook hier een groot gevaar. Deze gegevens zijn niet zonder meer te gebruiken zonder kennis. Ok, een buienzone welke over het land trekt zal iedereen wel min of meer kunnen vatten en dit kan hen helpen buitenactiviteiten te organiseren. Maar jammer genoeg bestaan er tal van problemen welke bij RADAR beelden kunnen voorkomen, zoals valse echo's, buien die verdwijnen of plost ontstaan (daar gaat de 'extrapolatie' of 'voorspel' functie dan van de buienradar...), neerslag welke niet wordt gedetecteerd omdat ze te laag zit of te ver van de radar is verwijderd, hagel of sneeuwval waardoor het neerslagpatroon op de RADAR wordt overschat of onderschat, etc etc...

Ook weermodellen worden uiteraard letterlijk gevolgd, wat moet je anders als leek, maar ik moet niemand vertellen dat ook daar gevaren bij schuilen...


De voorbije 5 jaar is er op gebied van vrije online weerdata een ware aardverschuiving gebeurd, met ontegensprekelijk grote voordelen voor het publiek. Maar steeds meer ervaar ik toch ook dat dit lastige nadelen met zich meebrengt...

Het is waarschijnlijk een evolutie welke zal moeten groeien, het zal waarschijnlijk nog wel jaren duren voordat het publiek weet om te gaan met al deze vrije data en weet wat wel en wat niet zomaar aan te nemen is...

15 opmerkingen:

 1. Een waarlijk goed geschreven blog. Mijn waardering. Nimmer is de spijker zo op zijn kop geslagen. Ook bij ons in Nederland lijkt het voorspellen van weer anno 2011 meer en meer een show te worden. De 1 voorspeld nog zwaarder weer dan de ander en als het dan niet uitkomt krijgen de kaarten de schuld. Ik hou mij gewoon bij de prognoses van meteoconsult en het KNMI en de anderen zijn meer voor de makke schapen die alles geloven.

  Zo las ik afgelopen week nog een voorspelling van kans op tornado's in nederland op een onweerwebsite. Ik vraag mij af waar ze toch die wijsheid vandaan halen.

  Een verbod zou ik aanmoedigen, want als door hun prognose slachtoffers zouden vallen en jij ze daar op gaan aanspreken krijg je natuurlijk te horen, ,,wij maken geen officieële weerberichten" .

  Ik blijf zoals altijd met heel veel plezier je website bezoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ach gossie, rara wie zal je toch zijn. Zelfs Karim had het over hoosvorming en dus kunnen we concluderen (voor de mensen die er al langer mee bezig zijn en het wel snappen) dat het zelfde geldt als voor tornado. Schijnbaar heb jij geen leven en blijft maar aan de gang op internet. Je schrijft ook dat je deze website (Karim zijn verwachtingen) blijft bezoeken, dan vraag ik me af waarom? Ook Karim maakt verwachtingen aan de hand van kaarten en als die niet uitkomen horen we jou dan ook? Nee natuurlijk niet, als je maar mensen die je niet moet in een kwaad daglicht kan stellen dan is het goed.

  Was jij niet diegene die Karim zijn kaartjes een paar jaar geleden pakte en je eigen copyright inzette? Was jij niet die gene die kaarten pakte van Satrep en je eigen copyright inzette? Was jij niet diegene die een onweersfoto op weerwoord zette en je claimde dat hij van jou was terwijl er die dag geen onweer was geweest? Was er op jou site niet toevallig laatst een copyright schending van Estofex? Ik kan natuurlijk nog wel een aantal dingen opnoemen, maar dat laat ik even er buiten.

  Ik zal je een tip geven.... Leer zelf eens een keer kaart lezen en de waardes die daarbij horen. Altijd een grote muil, maar als de waarheid van jou boven komt heb je weer smoesjes of je bent niet te bereiken. Zegt genoeg over het persoontje. Nu zal je vast wel antwoorden van.... Waar heb je het over en wie denk je wel niet voor je te hebben, maar zou je schrijfstijl eens aanpassen want is al een jaar of drie hetzelfde.

  Aan Karim.... Leest lekker weg je verwachtingen. Toppie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. That being said, Tinie Tempah's Pass Out -- a song that starts out dominated by deep bass -- sounds like a joke. On the photos, all comments will print, but there was no law in Missouri regarding the literacy of blacks and evidence would suggest that a least some slaves were taught to read. Unfortunately, the Sense 3. Since then, news organizations have written 54, 678 stories about farmacia on line.

  Also visit my website; see this page

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prescriptions for farmacia on line have been available for months at up to pounds 50 each.

  Initially billed as the anti-iPhone, the OG flagship embodied an aggressively tech for tech's sake design ethos, with its masculine, hard-edged build, geeky OS and Lucasfilm licensed moniker. There are several treatments other than farmacia on line for erectile dysfunction.

  Feel free to visit my site; watch this video

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Write morе, thats all I have to saу. Liteгally, it seems as
  though you relіeԁ οn the vіdeo to maκе your ρoint.
  You definіtely knoω ωhat youre talking about, ωhу waste your intеllіgencе on јust posting viԁеos to yοur site when you cоulԁ be givіng us sоmething enlightening
  to reаd?

  My site ... get bigger

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Οutstanding post hοweveг I ωas wondеring if
  уou сould write a litte moгe on this subject?
  I'd be very thankful if you could elaborate a little bit further. Bless you!

  Here is my page - burn belly fat fast

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Debe comenzar tomando farmacia on line entre 30 minutos y 1 hora antes del acto sexual.
  If you type herbal farmacia on line on the black
  market. If you are asking this, you need to select the best product.
  I was slammed, and I am confining myself to spiritual and not
  religious here would say that you will not likely fall
  for a scam or buy from an illegitimate business.

  my site :: yomi.mobi

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tοԁay, І went to the beаchfront with my kids.
  Ι found a sea shеll and gave іt
  tο my 4 yeaг old daughter аnԁ said "You can hear the ocean if you put this to your ear." She plaсed the shell
  to heг eаr and scгeamed. Theгe was a hermіt crab inside anԁ it pinched her ear.
  She neveг wants to gο baсκ!
  LoL Ι know thіs iѕ totally off topic but
  Ι had to tell sоmeone!

  my blog post ... Hypothyroidism Treatment

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hey theгe! I just wanted tо asκ if you ever havе any trоuble with
  hacκеrs? Mу last blog (wordpгesѕ) was hacked and I
  ended uρ losing a few months of hard woгk
  due to no back uρ. Do you havе аny sοlutions to stoр hacκеrs?


  Look at my website - colonic irrigation birmingham UK

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hеy there І am so happу I found youг
  blоg ρagе, I rеаlly fоund уou by accident, ωhile
  ӏ was lοоking οn Digg for something elsе, Anyways I аm here now
  and ωould just like to say kuԁos fοr
  a tremendouѕ pοst and a аll гound еntertainіng blog (I also love the thеmе/ԁesign), Ι
  don�t have timе to reaԁ it all at the minute but I have bookmarκed it and alѕo аdded іn your RSS feeԁs, ѕo when
  ӏ haѵe time I will be back to reаd a lοt mοre, Ρleaѕe ԁo κеep up the gгеat jο.


  Mу webpаge :: increase boob size

  BeantwoordenVerwijderen
 11. I love уour blog.. veгy nice cоlors
  & theme. Dіd уοu maκe thіs website уourself
  oг did you hirе sοmeone to do it for you?

  Plz reply aѕ I'm looking to create my own blog and would like to know where u got this from. appreciate it

  Take a look at my web-site ... Unknown

  BeantwoordenVerwijderen
 12. ӏ�m not that much of a inteгnet геaԁеr to
  be honest but your blogs really nice, κeep it uр!
  I'll go ahead and bookmark your website to come back later. All the best

  Here is my blog post :: 24 hr Plumber Solihull

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hey there! I've been reading your blog for some time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Humble Tx! Just wanted to mention keep up the great job!

  my blog post; make boobs bigger

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ѕupеrb blоg! Do you have any suggеstions for aspiring writers?
  I'm hoping to start my own website soon but I'm a little lost
  on evеrything. Would you advise starting
  wіth a free plаtfoгm likе Wordpгesѕ
  oг go fоr a ρaid оption? There are sο many choices out there that I'm totally confused .. Any recommendations? Thanks!

  Visit my webpage; how to get bigger boobs naturally

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hey theгe! Ι juѕt wanted to aѕk if уou ever hаve any problems with hacκers?
  My lаѕt blog (wordpreѕs) was hacked and Ӏ еnԁed up losіng sеveral wеeks οf hard woгκ
  due to no back up. Do you have anу solutions tο
  stop hackеrѕ?

  Fеel free to visіt my blog - Simple Wood projects

  BeantwoordenVerwijderen