maandag 23 mei 2011

Weerkaartbespreking op zondag - troggen mengen zich

Ofschoon een zonaal regime nog steeds niet aan de orde is, is van persistente blokkades in onze contreien eveneens geen sprake. Wel integendeel, we krijgen steeds meer invloed troggen, verbonden aan een golvende barokliene band noord van onze streken. Tot en met woensdag is het echter hoge druk wat de klok slaat. Enkele mobiele hogedrukcellen trekken van west naar oost over onze regio. Vandaag is dat het geval en ook woensdag trekt en cel dwars over ons land. Daartussen trekt een verzwakt koufront door, enkel gekenmerkd door een smalle wolkenband met eventueel een drup over Nederland. In de hoogte trekt dan een trogje voorbij.

Naar donderdag toe zakt een volgende trog nabij de Britse Eilanden uit naar het zuiden en kantelt bij ons de hoogtestroming naar zuidwest. Een portie warme onstabiele lucht wordt daardoor snel vanuit het zuiden naar onze regio gepompt maar volgens de laatste modelruns zal een koufront, verbonden met de trog en bijhorende depressie, ons land reeds vroeg in de dag bereiken, in die mate dat de warme luchtmassa tegen de middag ons land al grotendeels zou uit zijn. In het uiterste oosten, maar vooral over delen van Duitsland en Nederland kunnen aan de voorzijde van het koufront felle onweersbuien ontstaan en wordt het dik 25 graden. Vrijdag trekt de trog dan door met waarschijnlijk enkele buien en gevoelig lagere temperaturen (in de gebieden waar het nog echt warm werd dus).

Ook tijdens het weekend, wanneer de trog ons land voorbij is, lijkt de stroming nog west-zuidwestelijk te zijn met aanvoer van zeelucht en dus eerder gematigde temperaturen bij een licht wisselvallig weerbeeld. Veel zal afhangen van de snelheid waarmee nieuwe troggen ons land bereiken, want op dat punt is er nog redelijke onzekerheid...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten