Weerkaartbespreking op zondag - blokkades zijn terug van (bijna) nooit weggeweest...

Dit weekend wordt de Europese weerkaart nog steeds gedomineerd door een Rossbygolf nabij Groenland en IJsland waardoor een uitgezakte hoogtetrog aanwezig is welke uitzakt tot over de Britse Eilanden.

De barokliene zone bevindt zich daardoor net benoorden de Lage Landen waardoor het polaire front in onze buurt slingert met veel wolken. Regen valt er nauwelijks. Maandag amplificeert de trog waardoor een zuidelijke stroming op gang komt. Deze amplificatie zorgt tevens voor het kantelen van de barokliene zone over de oceaan, m.a.w, het polaire front kantelt bij de trog en komt als versneld koufront onze kant op naar dinsdag toe.

Voor het zover is wordt aan de voorzijde van het koufront/trog nog warme lucht uit het zuiden aangevoerd met een T850 rond 11 graden. De maxima maandag pieken dan ook abrupt naar zo'n 27 graden. Dit wordt naar maandagnacht/dinsdagmorgen toe meteen afgestraft door doortocht van het koufront en zoals het er nu naar uitziet is dat front actief met mogelijks regen van betekenis alsook kans op enkele felle onweersbuien. Er lijkt zich immers een golf te ontwikkelen nabij ons land in de rechter ingang van een Britse jetstreak. Afwachten wat daar van komt.

Hoe dan ook, dinsdag komen we achter het koufront terecht in aanzienlijk koelere lucht met dan nog een T850 van amper 1 graad en bijhorende maxima dan van een graad of 17, dus 10 graden koeler dan de dag ervoor! Interessant is de ontwikkeling daarbij. Achter het koufront ontwikkelt zich immers snel een afzonderlijke hogedrukkern welke zich de dagen daarna erg langzaam verplaatst via Engeland, de Noordzee richting Scandinavië. Op woensdag blijft de kern nog te veel zuidelijk bij de Golf van Biskaje waardoor een warmfront nog de kans ziet ons land te aaien met veel wolken en zelfs kans op een spat regen. Maar daarna mobiliseert de hogedrukkern zich snel en wordt de westelijke tot zuidwestelijke stroming snel afgesneden waardoor de atmosfeer kan uitdrogen, mede geholpen door de toenemende subsidentie. Het Hemelvaartweekend lijkt dan ook een topper te worden met erg veel zon, droog weer en maxima vlot richting 23 tot 25 graden. Ook begin volgende week lijkt deze trend zich verder te zetten.

Dit alles ook ondersteund door opbouwende rug van hogedruk waarbij zich uiteindelijk tijdens het weekend een afzonderlijke gesloten kern vormt nabij de Noordzee.