weerkaartbespreking op zondag

Er lijkt een kentering te komen op de weerkaarten , in zoverre dat een zonaal regime evenwel niet te zien is over onze streken, maar de stationaire blokkades lijken er ook stilaan uit te gaan. De stroming wordt meer en meer zuidwestelijk en de hogedruk lijkt zich te verplaatsen richting Europees continent, meer bepaald over het zuiden.

Vandaag dinsdag hebben we nog te maken met een laatste hogedrukcel, gevuld met vrij koele lucht (bewijze hiervan de vrieskou afgelopen ochtend). De komende dagen is de evolutie interessant met een trogopbouw over de westelijke Atl. Oceaan en rugopbouw over Europa. Aan de noordflank van deze opbouwende rug trekken eerst nog enkele regenzones richting onze streken. Het gaat om een occlusie (woensdag) en een warmfront (do en deels vr). Daarna krimpt de stroming snel naar zuidwest en komen we terecht in een brede warme sector. Met een sterke hoogtestroming wordt snel warme lucht naar de Benelux aangevoerd, aan de voorzijde van een golvend koufront en de naderende hoogtetrog op de Oceaan. De advectie van warme lucht is vrij spectaculair, in zoverre dat de 10° isotherm tegen zaterdag over onze regio komt te liggen. Met veel zon (zeker over het centrum en oosten van de regio) kan dat 2m maxima opleveren vlot boven 20°, met prikwaarde rond 23-23° over het centrum van het land.

Diverse modellen suggereren de ontwikkeling van een prefrontale grondvore met convergentielijn. Deze zou in de namiddag en avond over ons land trekken en hierop zou onweer tot ontwikkeling kunnen komen. Erg hoge onstabiliteitswaarden zijn nog niet aan de orde maar de stroming is toch sterk en dus is het vooral uitkijken naar de dynamische factoren. Maar daarvoor is het nog veel te ver. Updates hierover kunnen zoals altijd worden gevolgd op deze link.

Tegen zaterdagnacht trekt het koufront traag over het land en het is uitkijken voor actieve golven op het front welke over Frankrijk zouden kunnen ontstaan en vooral het centrale en oostelijke deel van het land kunnen aandoen.