weerkaartbespreking op zondag

Van echte zonaliteit over onze regio is reeds maanden geen sprake en ook deze week is dit niet anders. Opnieuw is een krachtig hogedrukgebied actief over Noord-Europa en worden regelmatig hogedrukcellen aangevoerd vanaf de Oceaan. De hoogtekaart laat steeds hernieuwde opstoten zien van rugopbouw over West-Europa terwijl negatieve hoogte-anomalieën nog steeds deel uitmaken van het westelijke Middellandse Zeegebied. De primaire barocliene zone situeert zich bezuiden Groenland richting Noord-Scandinavië.

Vandaag dinsdag kunnen we even genieten van een gunstige grondconfiguratie met dus het noordelijke high en een afgesplitse low over het Iberisch schiereiland. Hiermee wordt met een uitdrogende oostelijke stroming warme lucht aangevoerd met op 850 hPa een graad of 5. Dit moet met veel zon resulteren in waarden tot 18 à 19°. De lage wolken in het noorden zouden moeten verdwijnen en hoge wolken zullen dan enkel nog te zien zijn bij tijds.

Vanaf woensdag gaat het bergaf met morgen waarschijnlijk nog opklaringen en zeer aangename maxima tot 15°. De wind is wel steeds goed voelbaar na de middag.

Donderdag krijgen we last van de opschuivende depressie boven Spanje, in zoverre dat de stroming van over zee komt en er meer vocht wordt aangevoerd. Een spat regen is dan niet uitgesloten en het zal dan meest grijs zijn. Vrijdag dan bereikt een storing ons land al is er onduidelijkheid over de activiteit. Enkele modellen laten hierop een actieve golf ontstaan welke over ons land trekt later op vrijdag en vrijdagnacht. GFS laat die golf niet echt zien en houdt het dan ook bij een passage van een zwak frontaal systeem zonder meer. Hoe dan ook, achter dit front doemt opnieuw snel een nieuwe hogedrukcel in zoverre dat we zaterdag snel droog weer kunnen verwachten en opklaringen.

De aangevoerde lucht achter het front is wel aanzienlijk kouder van oorsprong (komt deels van achter het polaire front welke door de hogedrukopbouw weer breekt). Ondanks de opklaringen zaterdag zullen de maxima de 10° maar moeizaam halen en dit zal eveneens het geval zijn op zondag.

Het lijkt er op dat deze nieuwe hogedrukcel begin volgende week opschuift naar de Baltische regio waarbij ons land opnieuw terecht komt in oostelijke stromingen. De aangevoerde lucht blijft wel fris en vanaf zondagochtend is de kans op nachtvorst zeer waarschijnlijk op de meeste plaatsen.