weerkaartbespreking op zondag

Na een wel erg winterse week duurt het winterweer nog even voort de komende dagen. Voor vandaag en morgen is het uitkijken naar storingen welke zich van west naar oost voortbewegen bezuiden de lage landen. Het is duidelijk dat de westelijke stroming, welke zich doorgaans over onze streken bevindt, reeds lange tijd over Zuid-Europa opdoet. Dit duurt dus nog wel even voort. Klassiek in dergelijke situaties is dat de noordflanken van deze storingen uit sneeuw bestaan. Deze gebieden worden vanavond reeds over de zuidelijke gebieden van België verwacht met opnieuw enkele cm sneeuw.

Ook morgen woensdag blijft de situatie op de weerkaart ongewijzigd met een 2de golf op het front over Frankrijk en deze keer zou de sneeuw wat verder noordwaarts trekken en over het centrum van België komen te liggen. Ik verwacht over de centrale gebieden meestal lichte sneeuw, en hoe meer zuidwaarts, hoe meer sneeuw, in zoverre dat de zuidelijke regio's opnieuw 10 cm sneeuw kunnen te verwerken krijgen of iets meer nog. Met het actuele sneeuwdek aldaar tussen 10 en 30 cm kan dat een zeer respectabel sneeuwdek vormen tegen donderdag.

Kijken we naar de hoogtekaarten, dan zien we de komende 48h een cut-off over de oceaan west van het continent waarbij de huidige hoogterug door dit proces haasje over speelt en omheen het afgesplitste hoogtelaag tegen vrijdag opnieuw voor nieuwe rugopbouw zal zorgen over West-Europa. In eerste instantie is deze evolutie allerminst gunstig voor het koude winterweer want an de grond zorgt deze evolutie voor het migreren van hogedruk op de oceaan richting continent met daarbij horend de afsnijding van de koudeluchtaanvoer vanuit het oosten tot noordoosten. De koude welke we momenteel meemaken zal dus naar her einde van de werkweek voorbij zijn.

Op langere termijn echter zijn de weerkaarten wel gunstig. Het ziet er immers sterk naar uit dat de opbouw van hogedruk in de hoogte tot een blokkade leidt met as min of meer ter hoogte van de Britse Eilanden met sterke uitbreiding richting Groenland. De modellen berekenen als reactie daarop zeer sterke en snelle drukstijgingen noord van de Britse Eilanden met vorming van een krachtig hogedrukgebied.

In hoeverre dit opnieuw zal leiden tot een koudegolf is erg onzeker omdat alles zal afhangen van a/ de positie van de rug en vooral van het grondhoog en b/ in hoeverre de blokkade wel of niet zal worden aangetast.

De laatste kaarten van GFS laten alvast nieuwe impulsen zien in het noorden waarbij verse hogedruk lijkt te gaan aansluiten met het hogedrukgebied over Noord-Europa.

Voor begin volgende week lijkt alvast de koude lucht te zullen winnen en krijgen we alvast de aanzet tot een nieuwe mogelijke koudegolf. Daarna is het koffiedik kijken...