weerkaartbespreking op zondag

Deze week zal andermaal niet het verhoopte zomerweer geven waar velen op wachten. Integendeel, een nieuwe trog/ULL zal enkele fikse dreunen uitdelen aan het West-Europese weerbeeld. Het hoogtelaag zal geleidelijk vanaf de oceaan naar het Europese vasteland naderen en tegen het 2de deel van de week bevindt deze ULL vlakbij de Lage Landen. De temperatuur op 500 hPa schommelt bij het ULL rond -20°. Door de nabijheid van deze structuur in de hoogte blijft de stroming een groot deel van de week cyclonaal en dus zullen we vaak met buien rekening moeten houden. Wanneer het ULL over onze gebieden komt te liggen kan daar opnieuw onweer in zitten maar het gedrag van dit systeem wordt door de diverse modellen nog verschillend berekend.

Ook warm zal het niet worden. Maandag en deels dinsdag bevinden we ons in luchtmassa met 'normale' temperaturen en met een T2m rond 24°. Daarna gat het kwik eerder naar zo'n 20-21° en tegen vrijdag is ook dit misschien te veel gevraagd...

Voor de hittegolf in het westen van Rusland is dit eveneens geen goed nieuws want aan de voorzijde van al dat trog-geweld bij ons wordt steeds warme lucht naar die regio gestuwd en de komende 7 dagen moet men er steeds rekening houden met temperaturen van zo'n 8° warmer dan normaal.