Weerkaartbespreking op zondag

Nieuwe week, nieuwe kaarten. Zo lijkt het al weken en ook deze week krijgen we belangrijke verschuivingen op de Europese weerkaarten...

Vandaag zondag krijgen we nog af te rekenen met een hardnekkige trog in de hoogte en bijhorend grondlaag, zie daarvoor mijn voorlaatste blog. Wanneer we echter de kaart van Paasmaandag bekijken is van een trog al geen sprake meer over de Benelux. Integendeel, de kaart op 200 hPa hieronder toont een duidelijke rug, op dat niveau mede gekenmerkt door koude temperaturen omdat het 200 hPa vlak zich logischerwijs in een rug hoger bevindt dan daarrond en hoger betekent kouder. Het is niet voor niets een 'rug'.


Wanneer we dinsdag terecht komen aan de achterzijde van de rug, en tevens dus aan de voorzijde van een trog, wordt met een zuidelijke hoogtestroming tijdelijk zachte lucht naar ons gestuwd, met op 850 hPa (zie kaart hieronder) een temperatuur tot vlot 5° en meer. Dit moet garant staan, in combinatie met veel zon, voor maxima die dag tot 16 à 17 graden en, waarom niet, boven de Kempische zandgronden 20°.


Het spreekt voor zich dat dit maar een tijdelijke situatie is want wanneer we de kaart er bij nemen van woensdagnacht dan blijkt dat een nieuwe trog al lang ons weerbeeld domineert (kaart hieronder).


Niet onbelangrijk echter is de evolutie over de Oceaan west van de Britse Eilanden. Daar zien we de temperatuur op 200 hPa flink afkoelen wat wijst op nieuwe hogedruk opbouw (opbouw rug). En dit wordt inderdaad bevestigd in het 2de deel van de weel alwaar we een klassieke voorjaarssituatie zien ontstaan met lage druk over het Europses continent en hogedruk over de oceaan. De kaart op vrijdag toont duidelijk een cyclonaal regime over onze streken waarbij we beducht moeten zijn op Noordzee buien en te koele temperaturen.

Aan de grond zien we nochtans hogedruk over Noord-Europa maar dit stabiele beeld wordt dus waarschijnlijk deels gecounterd door de koude bovenluchten en het cyclonale regime op dat niveau. De blauwe kleuren op de kaart (TE850) geven ook al aan dat zacht weer ver te zoeken zal zijn.

Naar volgend weekend toe evolueert de Atlantische blokkade verder tot een heuse Omega-blokkade met en beide flanken bijgevolg duidelijke troggen/ULL's. In hoeverre wij last krijgen van de oostelijke trog of in hoeverre we net kunnen profiteren van de hogedruk is moeilijk uit te maken al lijkt het op basis van de huidige weerkaarten niet al te slecht te gaan worden.

Het meteogram van het Amerikaanse weermodel GFS toont welk weerbeeld we met deze weerkaarten mogen verwachten en ik denk dat ze nogal duidelijk is. Overwegend hogedruk met in het midden van de week bij de trog tijdelijk een hogere buienkans maar daarna opnieuw overwegend droog maar fris. Getuige ook de naar noordnoordoost draaiende wind. Bij dergelijke weerkaarten is nachtvorst, zeker aan de grond, overigens nooit veraf!


Lenteweer van betekenis, laat staan een langdurig mooie periode, kan ik dus alweer niet aanbieden en intussen naderen we midden april. Het wordt dit jaar wel erg lang wachten op een weekje zon en warme temperaturen, en dit na een toch vrij frisse en lange winter...
-