Vulkaanstof gemeten door satelliet

Op de website van het KNMI zijn enkele satellietbeelden te zien (hieronder overgenomen) waarop de zgn. Absorbing Aerosol Index (AAI) is te zien, welke een maat is voor de hoeveelheid vulkaanstof in de atmosfeer. Op de eerste opnamen van donderdag zijn de grote concentraties te zien oost van de vulkaan zelf. Een dag later is het stof aangekomen over Nederland en noorden van Duitsland en deels reeds over België.

De ozon meting, uitgevoerd door het KNMI, op vrijdag toont lage waarden aan in een luchtlaag tussen 2 en 5 km, aldus het KNMI, wat kan duiden op het feit dat er een reactie plaatsvond tussen het vulkaanstof en de ozon, waarbij de ozon deels oploste hierdoor.

Op basis van satellietdata stellen we vast dat de grootste concentraties stof zich nu bevinden over Noord-Frankrijk en het zuiden van ons land. Doch dit wil niet zeggen dat lagere concentraties zich nog over een groot deel van ons land bevinden. Gezien de heldere omstandigheden en de schone polaire lucht kan dit zo meteen misschien spectaculaire schemeringskleuren opleveren.

De as van de nieuwe uitbarstingen van vrijdagavond zouden niet meteen onze kant opkomen, afgaande op de laatste traject berekeningen van GFS. Een hoogtetrog trekt namelijk over IJsland en de Noorse zee en doet de stroming er naar het oosten afbuigen zodat eventueel stof afbuigt naar Scandinavië. Bovendien zorgt dezelfde trog voor neerslag tussen IJsland en het Europese continent waardoor veel stof waarschijnlijk uit de lucht zal regenen onderweg.

Hieronder nog een animatie van de aswolk vanmorgen waarbij op het laatste beeld bliksems te zien zijn. Onweer in aswolken van vulkanen zijn niet zeldaam, temeer in deze vulkaan veel ijs naar boven wordt gestuwd (de vulkaan ligt onder een dikke gletjer).