vrijdag 16 april 2010

Vulkaan Eyjafjalla onrustig - UPDATE -

Terwijl de vulkaan nog steeds actief blijft, is de as- en stofwolk vanmorgen aangekomen over het Noorden van Nederland en delen van Duitsland. Vannacht bevond het stof zich nog over de Noordzee. Onderstaande satellietbeelden (RGB Dust) geven een kleur weer op basis van de samenstelling van de deeltjes in de atmosfeer. Zo is zwart dunne cirrusbewolking en lichtbruin lage wolken. De aswolk is in deze beelden oranje gekleurd (pijl nr2). De zwarte pluk (pijl nr1) i s NIET de aswolk, maar zoals dus gezegd hoge sluierbewolking.

Tegen vanmorgen was deze aswolk aangekomen over het noorden van NL. De lichtbruine wolken (pijl nr3) zij lage wolken welke momenteel over onze streken treken.
Terwijl de vulkaan nog steeds actief bijft, is de as- en stofwolk vanmorgen aangekomen over het Noorden van Nederland en delen van Duitsland.

Op basis van de laatste modeldata van GFS moeten we rekening houden dat nieuwe erupties onze kant uit zullen komen, zeker de stofdeeltjes welke zich op enige hoogte bevinden (7000 m) en de meeste stof zit ook op deze grote hoogte want die stof/as-pluim wordt door de vulkaan eerst uiteraard tot op grote hoogte uitgestoten alvorens het wordt afgevoerd door de wind.


Hieronder een visuele satellietopname van vanmorgen waarop duidelijk de stofwolk zichtbaar is als een diffuse massa over het noorden van Nederland (rode pijlen). De blauwe pijl geeft hoge wolken aan, de paarse pijl lage wolkenvelden.


4 opmerkingen:

 1. Knappe beelden Karim. Ook bedankt voor de heldere uitleg!

  PeterDM

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Karim, ce que tu indiques en bleu sur la dernière image sat n'est donc pas le nuage de cendres mais simplement des voiles nuageux d'altitude? Merci pour ta réponse

  Nicolas-Xavier

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Knappe analyse, bedankt voor de uitleg!

  Marcus

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik kon dit goed voor mijn werkstuk gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen