Luchtverkeer lam tot minstens 20h

Zopas is beslist om het luchtverkeer stil te houden tot vanavond. Waarom blijft deze situatie zolang duren? Wel, wanneer we de weerkundige situatie bekijken op de weerkaarten dan moeten we vaststellen dat we de slechts mogelijke situatie kennen. Normaal hebben we in West-Europa te maken met een goed doorstroomde atmosfeer, zeker in de hoogte waar zuidwestelijke winden overheersen. Zo nu en dan echter valt de boel stil door de aanwezigheid van hogedrukgebieden en wanneer zo'n hogedrukgebied (ook in de hoogte) over ons land komt te liggen gaat de stroming liggen.

We maken actueel zo'n situatie mee. Afgelopen week zorgde het zelfde hogedrukgebied nog voor een niet te houden noordoostelijke wind, maar net nu is de kern van het hogedrukgebied te dicht bij gekomen en tot overmaat van ramp splitst een afzonderlijke kern zich af via ons land om zich te positioneren over Centraal Europa.

Onderstaande kaartjes geven deze evolutie weer met in rode pijlen de overheersende stroming in de onderste luchtlagen. De eerste kaart is deze van afgelopen nacht met een wat divergerende stroming over onze streken en grote delen van West- en Centraal Europa.

Volgende nacht valt de stroming volledig stil over een langgerekte band over het continent.


Hierdoor stationeert de lucht in dit gebied an aldus ook het daarin aanwezige stof. Dit is ook prachtig te zien wanneer we de trajecten bekijken van stof dat afgelopen nacht over ons land lag. We zien dat de lucht een beetje ter plaatse trappelt, zeker in de onderste luchtlagen. Er is geenszins sprake van een doorstroomde atmosfeer waarbij de lucht snel van de bronpositie verdwijnt. Tot zolang blijft het stof in onze omgeving, evenwel in steeds meer verdunde vorm...

.