lachwekkende berichtgeving

Het is niet dat we er naar op zoek gaan, maar je komt ze echt overal tegen, die foute berichtgeving aangaande het weer. Deze keer is het nog eens de beurt aan de VRT redactie. Dat men dergelijke berichtgeving veelal gewoon overneemt van internationale bronnen en internet is wel geweten, maar soms heb je de indruk dat ze echt te lui zijn om een minimum aan quality check uit te voeren. Deden ze hetzelfde over politieke onderwerpen, het land zou op z'n kop staan....

De titel is al erg leuk: "1e tornado....". We zijn intussen eind april en vanzelfsprekend is dit lang niet meer de 1e tornado van het seizoen. Het is de zoveelste al...

Men gaat verder met "wervelstorm" maar een wervelstorm wordt in feite gebruikt voor een tropische cycloon en dat is heel iets anders dan een tornado of windhoos.

Het gaat verder: ".. haalde snelheden tot 240 kilometer per uur." Nee, natuurlijk is dit niet juist, de windsnelheid in de tornado haalde misschien 240 km/h maar dat is iets anders dan de snelheid van de tornado, welke misschien voortbewoog aan zo'n 30 à 40 km/h.

We sluiten af met de uitsmijter: "....Ook de komende wordt er nog slecht weer voorspeld in de regio.". OK, ook de komende wat?? Maanden, dagen,...jaren?? Dat er de komende maanden nog grote tornado's verwacht mogen worden is wel waar maar dat is een uitspraak zo onzinnig als zeggen dat het dit jaar nog gaat regenen. Nee, daar moest uiteraard staan "de komende dagen" al was het maar omdat men bijna elk bericht over het weer afsluit met de uitspraak dat "er nog meer onheil wordt verwacht".

Wel, in dat geval...nee, er wordt NIET nog meer slecht weer verwacht de komende dagen. (zie deze link bv)..goed geprobeerd, VRT...Ons vertrouwen in uw berichtgeving is nogmaals volledig aangescherpt..