dinsdag 1 december 2009

November 2009 breekt o.a het wind-record

Op basis van de quasi volledige maandgegevens van het KMI kunnen we stellen dat afgelopen maand uitzonderlijk winderig was. Zo winderig zelfs dat geen enkele novembermaand zo hoog scoort als afgelopen maand. Gemiddeld stond er een een wind van 5.6 m/s, terwijl dat normaal slechts 3.7 m/s is. November 1940 komt nu op nummer twee te staan met 5.4 m/s.

Verder werd het de op één na warmste novembermaand. Vooral de dagtemperatuur was hoog met 12.6° ipv 8.9°. In november 1994 werd het met 12.8° nog twee tienden warmer. Verder opvallend was ook het gebrek aan zonneschijn, met een zonneschijnduur van nog geen 50 uur (norm: 74 uur).

Nat was de maand ook al met zowel meer regen als meer regendagen dan normaal. Een record werd echter lang niet gehaald al kan dat in het westen van het land wel het geval zijn daar de afgelopen week in die streek beduidend meer regen viel dan elders in het land met de gekende overstromingen tot gevolg.

We sluiten de reeks af met nog een record, nl. dat van het aantal onweersdagen. Immers, op maar liefst 7 dagen werd ergens in ons land onweer waargenomen terwijl dit er gemiddeld slechts op zo'n 3 dagen is. Sinds de metingen met het SAFIR systeem is dit nog nooit zo hoog geweest in november.

Noot: deze gegevens zijn op basis van voorlopige cijfers!
bron: KMI-data

2 opmerkingen:

 1. Karim,

  mag ik u eens bellen aub?

  Gunter Willekens
  0475-39.99.15

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @ gunter:

  je kan me mailen naar karimhamid2@hotmail.com. dan weet ik alvast waarover het gaat, grts
  karim

  BeantwoordenVerwijderen