Spannende situatie voor o.a Italië

De koudeput die de voorbije dagen vlakbij de Benelux langskwam trekt intussen richting Spanje. Vooral aan de oostflank ervan ontstaat een gebied met hoge onstabiliteit én hoge windshear. De onstabiliteit komt vanzelf boven het zeer warme zeewater, welke intussen is opgelopen tot een vlotte 25-26°.

De modellen tonen de komende 24 uur zeer zware onweersbuien. Ook actueel overigens is het volop prijs nabij de oostflank van het ULL (zie sat-beeld hiernaast).

September is voor het Middellandse Zeegebied de topmaand wat betreft MCSs. Voor onze streken valt de piek voor wat betreft MCSs in juni-juli. De reden dat daar die piek een maand of 2 later valt heeft te maken met 2 zaken. Ten eerste is het zeewater rond deze periode van het jaar op z'n hoogst (en dit jaar zelfs 2 à 3 graden warmer dan normaal) en daarnaast koelen de bovenluchten nu meer af dan in de volle zomer doordat troggen gemakkelijker die regio's bereiken. De zeer warme bovenluchten die in de zomer het M-zeegebied doorgaans bedekken (met dus lage kansen op georganiseerde onweercomplexen) raakt er ook stilaan uit. Die hogedruk 's zomers zorgt eveneens voor lage shear in die gebieden en ook dit is iets dat nu, met toenemende barocliniteit, stilaan toeneemt.

Ook het aantal waterhozen neemt in zo'n situaties snel toe, getuige deze opname die gisteren werd gemaakt bij Italië.