Koude put onweer

Na vele maanden rust zijn ze er weer, de koude putten. Op de kaart hiernaast (analyse op ongeveer 5 km van deze middag) is de koudeput goed te zien bij het Kanaal met temperaturen op die hoogte rond -25 °C. Dit leverde meteen ook buien op. De meeste buien kwamen voor over het zuidelijke deel van België en meer naar Frankrijk toe, omdat men zich daar meer bevindt bij de onderkant van de trog en bij de straalstroom . De meeste buien worden inderdaad niet altijd midden in een trog/koude put geteld, maar doorgaans aan de rand ervan, omdat door de grotere dynamiek aldaar de buien meer worden getriggerd.

In tegenstelling tot de klassieke zomeronweders worden deze buien gekenmerkt door Cumulonimbuswolken met scherpe randen en duidelijke sneeuwwitte aambeelden. Deze wolken steken vaak erg af t.o.v de blauwe luchten tussen de buien. Dit komt omdat de lucht tussen de wolken in feite vrij droog is en daardoor zijn de zichtbaarheden veel beter dan in de zomer. In de zomer bevat de lucht veel meer waterdamp en kleine waterdruppels waardoor de wolken dan slecht zichtbaar en wazig zijn.

Op de foto hiernaast is een uitgewaaierd aambeeld te zien van één van de vele herfstbuien die vandaag over ons land trokken (in dit geval gefotografeerd vanuit Ellezelles). Klik op de foto voor de voor een grotere afbeelding.

Morgen is deze koude luchtbel in de hoogte weer ver van ons verwijderd...