"vuile" hitte-opstoot

Het gaat allemaal snel, té snel. aan de voorzijde van een hoogtetrog ten westen van het continent wordt massaal warme lucht naar het noorden gepompt. Het kwik wint gemakkelijk 10 graden op twee dagen tijd.

Maar het is wat ik een 'vuile' hitte-opstoot wil noemen, en zo kennen we er wel vaker in onze streken.

Een echte mooi-weer periode, al dan niet met hittegolf-ambities, wordt gestaag opgebouwd vanuit een blokkade met een wind die idealiter eerst noordoostelijk is en later door ruimt naar oost en pas naar het einde toe zuidelijk wordt. Om meerdere dagen ongehinderd warm en zonnig weer te hebben moet de lucht immers voldoende uitgedroogd zijn. Pas op het einde daarvan, of als intermezzo, krijgen we dan eventueel een onweerachtige episode wanneer de lucht uiteindelijk vochtig genoeg wordt.

Dit is dus een ander scenario waarbij de stroming erg snel zuidelijk wordt en zodoende snel vocht oppikt vanuit het westen van Frankrijk. De trog is erg dichtbij een beschermende hoogterug bevindt zich over Centraal- en Oost Europa. We bevinden ons dus tussen zowel de rug en de trog in een zuidzuidwestelijke hoogtestroming, en elke kenner weet dat stabiel weer hier niet bijhoort. In deze configuratie worden gemakkelijk thermische vores/laagjes van zuid naar noord getransporteerd en dit vergroot telkens de kans op onweer.

Vooral het westen betaalt hier voor, zoals vaak, de tol. Vandaag is er weinig probleem en is de warmste lucht nog niet echt in het land. Maar met maxima rond 23-25 graden en zonnig weer zulle weinigen klagen en dat is eigenlijk de enige dag zonder 'problemen', een eventueel zwakke zeebries niet tena gesproken.

Morgen immers beginnen de addertjes reeds van onder het gras te komen onder de vorm van een eerste convergentielijn welke over de westelijke regio's trekt 's avond en warmteonweer kan veroorzaken. De gepaard gaande tijdelijke windshift naar west kan ervoor zorgen dat de zwoele zaterdagavond in het westen niet zo 'zwoel' zal zijn als velen er hadden gehoopt...

Ook daarna is het met de onweersdreiging niet gedaan want ook zaterdagnacht/zondagochtend zouden nieuwe onweersbuien/restanten ons vanuit Frankrijk kunnen bereiken. Deze ontstaan op een koufront/barokliene zone die 's nachts over onze streken komt te liggen. Later op zondag keert de band opnieuw richting Noordzee als warmfront zodanig dat we maandag opnieuw in de warme luchtmassa terecht komen.

Het front zou uiteindelijk een tweede keer door ons land trekken van west naar oost als koufront ergens dinsdagochtend/voormiddag. Een nieuwe impuls van de hoogtetrog boven de UK doet echter prefrontaal de onstabiliteit flink stijgen richting waarden van 3000 J/kg (CAPE) en meer. De kansen op zware onweersbuien stijgen dus aanzienlijk tussen ergens maandagavond en dinsdagvoormiddag. Hoe en waar moet uiteraard nog worden bekeken.

Of dus zoals is in het begin al zei, absoluut geen onbezonnen mooi zomerweer dus en kopzorgen voor de voorspellers van dienst de komende dagen...