groene kerst

Het blijft een meteorologisch volstrekt overbodig concept en bovendien ook voor de rest een vrij irritante jaarlijks terugkerende vraag, die over de witte of groene kerst. Nu ja, er valt toch weinig te beleven voor de rest dus we halen het op deze blog ook maar eens aan, voor het geval u het nog niet op 100 andere plaatsen had gehoord of gelezen: het wordt dus een volstrekt groene kerst. Zo, onze plicht is hiermee dan ook weer volbracht.

De definitie van witte kerst is ook vrij arbitrair en verschilt dan ook nog eens tussen Nederland en België waarbij ze in Nederland iets strenger is zodat men daar voor dezelfde situatie opeens minder witte kersten heeft dan in België :p .

In België moet er kort samengevat een sneeuwlaag liggen in Ukkel in de ochtend van eerste kerstdag. Tegenwoordig dient deze sneeuwlaag ook nog grotendeels intact zijn tegen de avond. Ukkel is in deze dus de referentie voor gans het land. Maar ja, een hittegolf en koudegolf en zo worden ook totaal gelinkt aan Ukkel. Zo gaat dat nu eenmaal in klimatologische middens. Het kan dus zomaar gebeuren dat er een sneeuwbui valt over Ukkel en het op de 25ste december wit ligt in Brussel, maar nergens anders. Tja, dan is het een officiële witte kerst, in een land dat voor 95% groen uitslaat. Zo'n situatie kenden we bijvoorbeeld in 1986. In 2009 deden we beter maar door dooi overdag smolt de sneeuwlaag tegen de avond weg, dus eigenlijk maar een halve witte kerst. In 2010 lag er in het grootste deel van België en Nederland een wit tapijt en dit is dan ook de laatste echte witte kerst die naam waardig. En dan moeten we al terug tot de kerst van 1964 waar de Lage Landen onder een dik pak sneeuw bedolven lagen.

U ziet, een echte witte kerst is vrij uitzonderlijk met zo om de 10 jaar gemiddeld eens een witte kerst. Het is dan ook niet te verwonderen dat we dit jaar een groene kerst kennen. Groen en zacht op kerst, maar ook vooral grijs vanaf morgen tot aan kerst met een pak regen en maxima tegen zondag rond 12 graden.