donderdag fel onweer?

Reeds gisteren maandag toonden sommige weermodellen een interessante configuratie op de weerkaarten. Een barokliene zone, verbonden aan het polaire front, blijft in de buurt slepen en onstabiele depressies trekken langsheen het front via de Britse Eilanden richting Scandinavië. Pas donderdag trekt het PF als KF doorheen de Benelux. Hierbij is de timing cruciaal. Gebeurt dit reeds rond de middag, dan blijven de kansen op onweer beperkt. Trekt het front pas later op de avond door, dan kunnen reeds in de namiddag prefrontale onweersbuien tot ontwikkeling komen. Hoe meer naar het oosten hoe groter sowieso de kansen.

Door de barokliene configuratie staat er redelijk wat windshear (absoluut en storm relatief) en indien er voldoende opklaringen verschijnen oost van het front, dan kan de latente onstabiliteit zeker over de oostelijke gebieden oplopen tot 500-1000 J/kg. De combinatie kan enkele dynamische cellen tot ontwikkeling doen komen. Er zijn echter ook negatieve punten. De LLshear toont een winig ruimend patroon waardoor de kansen op supercells beperkt blijven. De DL shear is dan weer wel hoog wat de organisatie van onweders bevordert. De ontwikkeling van bow segments is aanwezig gezien de niet geringe shear tussen 0 & 3 km.
Negatief is ook de hoge prefrontale WAA waardoor de kansen op te hoge CAP aanwezig kan zijn waardoor de triggering van de buien moeizaam kan verlopen.

Hoe dan ook schetsen de kaarten nu nog enkel een potentie, we moeten de volgende runs afwachten om de kansen beter te kunnen inschatten. Hieronder alvast wel 2 kaartjes met de Severe Weather Index, een eigen ontwormen index naar analogie van de STP & SCP. GFS geeft dus gunstige kaarten, al moeten we rekening houden met te hoge latente onstabiliteit door dit model wegens te vochtige PBL...

Actuele verwachtingen aangaande de onweerkansen zijn steeds te vinden op de Severe weather Blog, vroeger ook wel eens de Donderkopsite genoemd (waar is de tijd....).



(c) karim hamid - 2012