plaksneeuw niet zonder gevaar...

In delen van Henegouwen valt nog steeds (smeltende) sneeuw. Volgens de laatste berichten zouden er mede hierdoor 100.000 gezinnen zonder stroom zitten. Erg verrassend is dit niet. Doordat de sneeuw valt bij temperaturen net boven het vriespunt is de samenstelling ervan erg kenmerkend. De samenstelling van sneeuw hangt immers af van de temperatuur. Sneeuw is immers opgebouwd uit ijskristallen. In één sneeuwbal zitten al snel ontelbare van deze sneeuwkristallen maar wie goed kijkt, zeker bij koud vriesweer, kan deze afzonderlijke ijskristallen vrij makkelijk waarnemen.

Naast de pure kristallen, welke dus uitsluitend uit ijs bestaat, de vaste vorm van water, is er altijd ook lucht aanwezig. Immers, door de onregelmatige vorm van de kristallen moet de ruimte tussen kristallen zelf met lucht gevuld worden. Bij vrieskou zorgt de combinatie lucht/kristallen voor zgn. droge sneeuw of ‘poedersneeuw’. Het valt dan erg tegen met dergelijke sneeuw een sneeuwman of sneeuwbal te maken.

Echter, bij temperaturen rond of net boven het vriespunt bevindt zich omheen het ijskristal een klein laagje smeltwater. Dit zorgt ervoor dat de kristallen veel meer ‘kleven’ aan elkaar en dat de ruimte voor eventuele lucht veel minder aanwezig is. Dit zorgt voor echte natte sneeuw of ‘plaksneeuw’ De sneeuw is dan veel minder poreus dan poedersneeuw en het gewicht van een kubieke decimeter natte sneeuw zal dan ook een pak groter zijn bij droge sneeuw (immers, water weegt veel meer dan lucht).

Het gevaar van deze natte kleefsneeuw is dat deze gemakkelijk overal blijft aan kleven. En de cumulatie van dergelijke sneeuw mag geenszins worden onderschat. Algauw kan het gewicht zo groot worden dat zware takken en leidingen gewoon afknappen. Zelfs halve bomen kunnen hierdoor sneuvelen. Dergelijke situatie kenden we in o.a België eind november 2005. Ook toen sneuvelde heel wat vegetatie door de opstappelende plaksneeuw.

Mogelijk heeft de harde wind van vandaag mede gezorgd voor de snelle opeenstapeling van de sneeuw en verklaart dit mede het afknappen van de elektriciteitskabels.

Het was vandaag trouwens een boeiende weersituatie met een klein stagnerend lagedrukgebiedje met aan de westflank een actieve neerslagband welke waarschijnlijk mede dankzij het zeewater steeds actief bleef. De aangevoerde lucht was immers in de gebieden met de vele neerslag noordwestelijk, dus afkomstig van over zee en zwanger van het vocht. Ideale omstandigheden voor dergelijke plaksneeuw situaties. De komende twaalf uur trekt de depressie uit onze regio en wordt de situatie een stuk droger.