verhoogde verzekeringpremies door.....klimaatverandering!

Het is zover, de klimaatverandering is definitief een reden om allerlei premies op te trekken. Verzekeringsmaatschappij AXA verklaarde gisteren dat ze de premies voor diverse producten gaan optrekken. Reden: "de klimaatverandering die sinds 30 jaar aan de gang is". Voorbeelden daarvoor zijn, ik citeer "de ramp in Pukkelpop", en "de zware stormen van begin dit jaar".

Nu kan men altijd discussiëren over al dan niet een duidelijke klimaatverandering, daar gaat het niet over. Men zal aan hun statistieken wel hebben gemerkt dat hun uitbetalingslast gestaag is gestegen dus ga ik er van uit dat ze redenen hebben om de premies te verhogen. Ik ga dus ook niet verder op de bedenking dat de financiële crisis, meer dan wel de klimaatcrisis, wel eens boosdoener zou kunnen zijn.

Maar waar het om gaat is de totaal niet onderbouwde en dus populistische duiding om de klimaatverandering te bewijzen. Immers, wat heeft het incident in Pukkelpop met een klimaatverandering te maken? Het aanhalen van dit incident heeft ongetwijfeld veel weerklank maar slaat nergens op. Het was een klassieke zware onweersbui welke, dit is reeds tot in den treure vermeld, op het verkeerde moment en op de verkeerde plaats overtrok. Zulke onweersbuien komen elk jaar voor in ons land en dus per definitie heeft deze met een klimaatsverandering niks te zien.

Ook de stormwinden van eerder dit jaar waren op geen enkel punt abnormaal. Herfst/winterstormen horen bij een maritiem mild klimaat waarin wij leven. Zowat elk jaar trekken er stormen doorheen de Lage Landen. En misschien viel het met dat stormgeweld mee de afgelopen jaren, we hebben er al een pak zwaardere gekend in het (nabije) verleden. Eén van de meest legendarische stormperiodes was deze tussen 25 januari en begin maart 1990 waarbij zo'n 9 zeer zware stormen over ons land trokken met een nooit geziene schade (en last voor de verzekeringsmaatschappijen).

Wat waarschijnlijk wel een onvermijdelijk feit is , is dat een zelfde zwaar weersituatie nu meer schade (en kosten) veroorzaakt dan pakweg 20 jaar terug. Maar dan moet dit ook zo gecommuniceerd worden. Het gaat dan niet om een klimaatverandering, maar een "impact"verandering in een min of meer zelfde klimaat.

Als u uw premie dus de komende maanden omhoog ziet gaan, weet dan dat dit gebeurt op basis van bedenkelijke argumenten...