radioactieve wolk over Europa??

O.a de krant Metro kwam vanmorgen met deze onheilspellende berichtgeving. Men verwacht dat de radioactieve wolk uit Japan uiteindelijk bij ons zal aankomen. Welja, wat is daar zo vreemd aan? Uiteindelijk circuleert de lucht vlot over het noordelijke halfrond. Mocht men een luchtdeeltje een maand volgen, en deze slaat niet neer op aarde, dan zou men verwondert zijn waar dat luchtdeeltje dan op aarde is aangekomen. Evengoed kan dat zelfde luchtdeeltje op plaats van vertrek terug te vinden zijn, maar intussen 3 of 4 keer rond de aarde hebben gecirculeerd!

Om te zien hoe luchtdeeltjes (en dus ook een verzameling van luchtdeeltjes, zoals een rook- of andere vervuilde wolk) bestaan en computermodellen en daarop kan men mooi zien, op basis van o.a de heersende winden, hoe zo'n wolk zich verplaatst op verschillende hoogtes. Hieronder is zo'n simulatie weergegeven van het Amerikaanse weermodel GFS, en dit voor verschillende hoogtes en tot 192 uur vooruit. De rode lijn geeft de wolk weer welke wordt geloosd op een hoogte van 50 m. De blauwe lijn voor een hoogte van 1000m en de groene lijn voor een wolk die uiteindelijk aankomt op 3000m en vervolgens wordt opgepikt door de stroming. Het is niet verwonderlijk dat de groene lijn de wolk het verst meedrijft want hoe hoger in de atmosfeer, hoe meer wind over het algemeen. En dus is hier ook te zien dat zo'n wolk na vele dagen uiteindelijk nabij het Europese vasteland arriveert...

Dit uiteraard enkel wanneer de wolk intact blijft. Komt zo'n wolk terecht een een regenzone, dan is duidelijk dat veel van de inhoud naar beneden slaat door de neerslag en sterk wordt verdunt. Ook in de andere gevallen zal er zgn. dispersie optreden in de atmosfeer, welke neerkomt op het verdunnen van de concentratie.

De verwachtte concentraties radioactiviteit (uitgedrukt in Becquerel/m³ of Bq/m³) over Frankrijk is bv. 0.001 Bq/m³ ofwel 10 mBq/m³). Als men weet dat de natuurlijke radioactiviteit in Ukkel schommelt rond 3 Bq/m³ (of dus 3000 mBq/m³) en vroeger regelmatig waarden door kunstmatige radioactiviteit werden gemeten tot >100 mBq/m³, grotendeels tgv kernproeven), dan is er niet echt reden tot paniek . Overigens, net na de kernramp van Tsjernobyl werd in Ukkel een piek genoteerd tot rond 900 mBq/m³.

Daarbij komt dat, wanneer zo'n wolk over ons zou trekken op een hoogte van enkele kilometer, deze de grond niet bereikt. Enkel bij regen zullen de radioactieve deeltjes effectief de bodem bereiken. Belangrijk is hierbij op te merken dat er de komende 7 dagen nauwelijks of geen neerslag verwacht wordt over ons land.

Laat deze situatie van een kernincident op zeer grote afstand alweer een mooi voorbeeld zijn van welke verhalen snel de ronde doen en hoe mensen dit meteen oppikken en panikeren. Het is een voorsmaak van wat dat zou geven als een zelfde incident zich zou voordoen in bv. Europa....De pers heeft hierin een zeer belangrijke verantwoordelijkheid!

Meer info over natuurlijke en kunstmatige radioactiviteit kan u hier vinden...